پیدایش شال و روسری و استفاده از آن در فرهنگ ها و جوامع مختلف در زمان و جلوه های متفاوتی انجام می شده است. به عنوان مثال در جوامع اسلامی زنان و دختران از شال و روسری به عنوان یک پوشش به منظور حفظ حجاب استفاده می کنند.
این در حالی است که در جوامع غربی آقایان از روسری به عنوان دستمال گردن استفاده می کنند.
در جایگاه اکسسوری
شال و روسری صدها سال است که لوازم جانبی مد و پوشاک بوده و جزئی از زیبایی های بانوان میباشد که از پارچه های نخی تا ابریشم های مجلل شروع میشود.
روسری ها با استفاده از شکل های اصلی پارچه ، به طور معمول مثلثی ، مربعی یا مستطیلی ، خود را به انواع مختلفی از تزئینات جلوه می دهند.
این پوشش معمولاً چاپ می شود ، اما از تکنیک های بافی ، باتیک ، نقاشی و گلدوزی نیز برای ایجاد طرح روسری استفاده می شود.
در حالی که محبوبیت روسری در طول تاریخ خود نوسان داشته است ، در دهه های خاصی از قرن بیستم روسری وسایل ضروری مد بود ، که با رقصنده ها ، ستاره های فیلم ، سوسیالیست ها ، تصویرگران مد و عکاسان زرق و برق می شدند.
روسری به عنوان ساده ترین جز لباس شناخته می شود و میتواند چندین کاربرد داشته باشد. همانطور که در کشور های غربی روسری را برای مراقبت و نگه داشتن مو مورد استفاده قرار می دهند در کشور های اسلامی جنبه اعتقادی و مذهبی دارد.
گاهی استفاده از روسری می تواند نشان دهنده وابستگی سیاسی و فردی یک نفر باشد.
همچنین می توان با استفاده از طرح های و تبلیغات روی روسری فرهنگ و ادبیات یک کشور را تحت تاثیر قرار داد .
تاریخچه پیدایش شال و روسری
پیدایش شال و روسری در کشورهای اروپایی به قرن 18 و 19 باز می گردد . در ایران و سایر کشورهای اسلامی نیز از زمان پیدایش دین اسلام صورت گرفت.
نحوه استفاده از شال و روسری در فرهنگ ها و جوامع مختلف متفاوت بود. اما در جوامع اسلامی زنان به عنوان پوشش سر و حفاظت از خود شال و روسری را مورد استفاده قرار می دادند.
از طرفی در دین اسلام نیز پوشش زنان بسیار اهمیت داشت .پس مسلمان باید بر اساس قوانین دین پوشش اسلامی را رعایت می کردند. همین مسئله موجب شد که انواع شال و روسری در میان مسلمانان کشورهای اسلامی با استفاده از پارچه های مختلف تولید شود و مورد استفاده قرار گیرد.
در واقع بعد از پیدایش دین اسلام شال و روسری به اشکال گوناگون به عنوان یک اکسسوری جذاب برای بانوان تبدیل شد. با استفاده از آن ضمن پوشش موهای خود زیبایی خود را دو چندان می نمودند.
با پیدایش شال و روسری و اهمیت یافتن آن در جوامع اسلامی و غیر اسلامی و همچنین استقبال بی نظیری که از آن ها به عنوان یک اکسسوری جذاب صورت گرفت کمپانی ها و برندهای مختلفی در سراسر دنیا تصمیم گرفتند که به تولید انواع شال و روسری بپردازند.
هر ساله با آغاز سال جدید رنگ هایی به عنوان رنگ سال معرفی می شود که از آن ها در تولید پوشاک، لوازم تزئینی، اکسسوری ها و … استفاده می کنند.
شال و روسری جدید و قدیمی دارند به مانند هر لباس و پوشش دیگری بعضی جدید و مطابق مد روز هستند و بعضی دیگر از مد افتاده به حساب می ایند.
روسری در فرهنگ لغات مختلف:
در فارسی:
روسری . [ س َ ] (اِ مرکب ) پارچه ای که زنان بر سر می افکنند و معمولا در زیر چانه گره می زنند. چارقد. در گناباد خراسان به معنی چادرچه و چادرنماز مستعمل است.
(سَ) (اِمر.) پارچه ای معمولاً سه گوش یا چهارگوش (به صورت سه تا شده ) که زنان سر و گردن خود را با آن می پوشانند. (فرهنگ فارسی معین)
چارق، چارقد، حجاب، مقصوره، مقنعه (فرهنگ واژگان مترادف و متضاد)
در عربی:
قلنسوة، منديل، وشاح
روسری زنانه: غطاء الراس (دیکشنری فارسی به عربی)
در انگلیسی:
veil, headdress, headgear, hood, mantilla, napkin, scarf, babushka, kerchief (دیکشنری فارسی به انگلیسی)
روسری زنانه (قرون وسطی): wimple (دیکشنری فارسی به انگلیسی)
روسری سه گوش: fichu (دیکشنری فارسی به انگلیسی)
حال شال به چه معناست؟
پارچهای دراز و کم پهنا که دور کمر یا سر میبندند.
در فارسی:
نوعی پارچۀ ساده یا گلدار که از پشم یا کرک بافته میشود.
نوعی پارچه ساده یا گلدار که از پشم یا کرک بافند.
در انگلیسی:
shawl (دیکشنری فارسی به انگلیسی)
در عربی:
شال (دیکشنری فارسی به عربی)
دیکشنری عربی به فارسی:
شال , دستمال گردن , شال گردن بستن , جامه سفيد حمايل دار , خرق
بدیهی است معنای امروزی کلمه شال با معنای تاریخی آن تفاوت بسیار پیدا کرده است.
با توجه به معنا و کاربرد شال و روسری جدید بودن و ترند بودن ان بر کیفیت تیپ و استایل شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
شال و روسری جدید و اهمیت پوشش سر به ویژه در جوامعی که پوشش کامل جز عرف و ایین ان به حساب می ایند بسیار دارای اهمیت است و به جهت ضرورت استفاده بازار اقتصادی بسیار خوبی دارد.